Tiramisú

Tiramisu (Tìramisù) är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak. Receptet är inte svårt att göra vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.

Tid: 20 min + tid i kylskåpet

4 portioner

Du behöver:

  • 2 äggulor
  • 4 msk florsocker
  • 2 msk amaretto eller marsalavin eller konjak eller annan likör
  • 225 g mascarpone (italiensk färskost) eller 150 g kesella 10% + 2 dl vispgrädde som vispas
  • 12 savoiardikex (italienska söta kex) eller sockerkaka skuren i tunna skivor
  • 1,5 dl starkt kaffe (1,5 dl vatten + 4 tsk néscafé)
  • 2 msk kakao

Gör så här:

Ta fram en form som passar, ca 15 x 20 cm, eller större. Tiramisun flyter INTE ut så man kan använda en större form om man vill utan att tiramisun blir större till ytan.

Lägg äggulorna i en skål och tillsätt florsockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör eller vispa till en jämn blandning.

Brygg kaffet eller blanda vatten med nescafe. Häll kaffet i en vid djup tallrik som det är lätt att doppa hela kexet i. Doppa kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan.

Lägg de 6 första kexen på botten av formen. Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över hälften av kakaon. Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.

Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

1. Ta fram de ingredienser du behöver. På bilden ses 12 st savoiradikex och mascarpone-ost.

2. Vispa först florsocker och äggulorna. Blanda ner mascarpone-osten och amaretton.

3. Blanda ut néscafé i vatten.

4. Doppa kexen i kaffet. Tänk på att doppa bara en kort stund så att det endast suger upp genom halva kexet (undersidan). Därför bör man också välja en tillräckligt vid skål så att man får ner hela undersidan av kexet.

5. Här ser man både misslyckade och lyckade doppningar av kex. De två kexen längst till vänster har sugit upp alldeles för mycket vätska medan de kexen i mitten är perfekta.

6. Bred över hälften av krämen. Sikta därefter över hälften av kakaon.

7. Lägg på resten av de doppade kexen. Dessa kex på bilden är lagom doppade.

8. Bred på resten av krämen. Vänta till serveringen med att sikta över resten av kakaon.´

Denna artikell är tagen från http://www.recepten.se

No votes yet.
Please wait...
Categories: recept